Almanya Bielefeld Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen süper-çözünürlüklü mikroskop ile hücredeki virüslerin hareketlerini görmek artık mümkün!

Görmüş olduğunuz bu fotoğraf süper çözünürlüklü yeni mikroskop ile çekildi. Yaşayan kemik kanserli bir hücre içerisinde görüntülenen mavi renkler (nucleus), yeşil renkler (mitokondri), mor renkler ise (cytoskeleton).
Küçük bir şeye bakmak istediğinizde mikroskoba ihtiyaç duyarsınız. Aşırı derecede küçük bir şeye bakmak istediğinizde ise bir süper çözünürlüklü mikroskoba ihtiyacınız olur. Bu aletler size milimetrenin milyonda biri kadar yakına götürebiliyor.

Fakat bu aletler kaydettikleri görüntülerinin sayısı sebebiyle çok yavaş çalışırlar. Ama araştırmacılar görüntüleri eş zamanlı yakalayabilecekleri bir mikroskop geliştirdiler.
Almanya, Bielefeld Üniversitesi’nde geliştirilen bu mikroskop için araştırmacı grubun başhekimi Prof. Dr. Thomas Huser durumu şöyle izah ediyor:
” Şu ana kadar kullanılan mikroskopların temel problemi yakaladıkları çok yüksek çözünürlüklü verileri gerçek zamanlı olarak aktaramamaları idi. “
Mikroskobun çalışma mantığı ise şöyle: Yöntem objelere lazer ışını yansıtıyor. Hücredeki örnekler farklı dalga boylarında parlıyor. Emilmiş ışık ise yüksek çözünürlüklü hali yüksek hızda veri aktarımına olanak sağlıyor.

Bu yöntem saniyede 60 kare yakalıyor. Bu da bir sinema çekiminden daha fazla demek. Ölçüm ile ölçülen verinin aktarılması 250 mili saniyeden daha kısa bir süre alıyor. Bu sayede gerçek zamanlı görüntü aktarımı elde edilebiliyor.
Böylece yeni teknolojiyle hücredeki mitokondrinin hareket takibi yapılabiliyor.
Teknolojinin önümüzdeki yıl düzenli olarak kullanıma açılması planlanıyor.
Bir cevap yazın